מחקרים בנושא השימוש ב-PRP לטיפול בנשירת שיער

טיפול PRP נחשב כבר שנים לאחד הטיפולים החדשניים, הפשוטים ויעילים לצורך שיקום שיער הן לפני השתלת שיער, לאחריה ולצורך שיקום השיער גם ללא השתלת שיער. רבים שואלים אותי אם קיים מחקר בנושא PRP כך שיוכלו ללמוד ממנו על התועלת הנובעת מהטיפול.

במהלך טיפול PRP, נלקח דם מהמטופל, מועבר בצנטריפוגה לצורך זיקוק פלזמה עשירה בטסיות. הריכוז הגבוהה של הטסיות, הגבוהה בכפי 5 מהריכוז הקיים באופן טבעי בדם, מאפשר חידוש עור הקרקפת ומאפשר הגברת צמיחת שיער.

מחקרים רבים מצאו כי גורמי הגדילה המצויים בטסיות מונעים ניוון ומחיים את זקיקי השיער, השימוש ב-PRP מאפשר יצירה של כלי דם חדשים ובכך משפר את זרימת הדם לרקמה.

כמו כן, השימוש ב-PRP קיים כבר שנים לצורך טיפול בבעיות אורתופדיות כמו PRP לכתף או PRP לברך, ריפוי פצעים קשיי ריפוי, טיפולי שיניים, טיפול ערפד וכו׳.

בדף זה אנו נדון במקבץ קטן של מחקרים שבוצעו במהלך השנים, כמו כן, נדון במחקרים המשווים בין PRP ל-PRF. יש להדגיש כי שני הטיפולים מוצעים במרפאה ולעתים גם מתבצע שילוב של השניים.

במחקר משנת 2016 של Alves et al. מספרד:

מחקר double-blind זה התבצע על 25 מטופלים, תוך בקרה עם פלסבו. הוזרק לחצי מראשם של המטופלים PRP ולחציו השני פלסבו. בוצע טיפול אחד כל חודש, 3 טיפולים בסך הכל. תוצאות מחקר זה גילו כי מתן PRP הוביל לעלייה מובהקת סטטיסטית באחוז שערות האנאגן הממוצעות, ירידה בשערות הטלוגניות ועליה בצפיפות השיער לאחר 3 חודשים ואחרי 6 חודשים בהשוואה לבסיס. לקראית המחקר לחץ כאן.

במחקר משנת 2015 של Singhal et al. מהודו:

במחקר זה התמקדו במבחן שנקרא hair pull test או בפירוש חופשי, ״בדיקת משיכת שיער״, המבחן בוצע על גברים ונשים, 3 פעמים על ידי אותו רופא, כאשר צרור של כ-50-60 שיער נתפס בין האגודל, האצבע המורה והאצבע האמצעית מהבסיס קרוב לקרקפת. השיער נמשך בחוזקה מהקרקפת, והשיער שנתלש נספר בכל מפגש. כדי להעריך את צמיחת השיער הכוללת, נפח השיער, איכות השיער ומלאות השיער, תמונות גלובליות נלקחות בכל מפגש מהתצוגה הקדמית, הקודקודית, הצידית והאחורית. תוצאות המחקר היו מאד מעודדות: צמיחת שיער נראתה בשישה מטופלים לאחר 7 ימים ובארבעה מטופלים לאחר 15 יום. בתום 3 חודשים, לכל המטופלים הייתה צמיחת שיער טובה. שלושה מטופלים התלוננו על כאב ראש קל לאחר ההליך הראשוני שהוקל לאחר אקמול 500 מ"ג. לאף אחד מהמטופלים לא הייתה דלקת או זיהום. תוצאות בדיקת משיכת השיער מראות כי מספר השיער שנשלף ירד בממוצע של 65%. לקראית המחקר לחץ כאן.

מחקר PRP
Singhal et al. Efficacy of platelet-rich plasma in treatment of androgenic alopecia. Table 1

במחקר משנת 2014 של Cervelli et al. מאיטליה:

במחקר זה בדקו מטופלים גברים בגילאים 22-60, עם התקרחות גברית טיפוסית. מטופלים הנוטלים טיפול להתקרחות טופיקלי (מינוקסידיל לדוגמא) או טיפולי סיסטמי (פרופסיה לדוגמא) ב-12 החודשים האחרונים, לא הוכנסו למחקר זה. בנוסף, מספרי הטסיות ב-PRP שהתקבלו מכל המשתתפים נספרו במיקרוסקופ. המחקר הנו מחקר אקראי, בוצעה בדיקה עם מכשיר TrichoScan עם מעריך ״עיוור״ (האדם שמבצע את ההערכה לפני ואחרי לא יודע מי קיבל טיפול ומי קיבל פלסבו), המחקר בוצע עם פלסבו בחצי ראש. 

פרמטרי צמיחת השיער השונים שנמדדו לאחר 3 חודשים מהטיפול הראשון הושוו למחקר הבסיס לפני הטיפול ובין הטיפול והביקורת. נצפתה עלייה ממוצעת בצפיפות השער הכוללת של 27.7 (מספר שערות/סמ"ר) בהשוואה לבסיס לאחר 3 חודשים ואזור הביקורת הציג ירידה ממוצעת של 3.0 (מספר שערות/סמ"ר). לקראית המחקר לחץ כאן.

תוצאות מחקר בנושא PRP
Cervelli et al. The Effect of Autologous Activated Platelet Rich Plasma (AA-PRP) Injection on Pattern Hair Loss: Clinical and Histomorphometric Evaluation. Figure 9

במחקר משנת 2017 של Ferrando et al. מספרד:

בשונה משאר המחקרים, המחקר הזה התמקד במטופלים שבהם הטיפול השמרני לא צלח. המחקר בדק את השפעת טיפול PRP על 78 גברים ונשים עם התקרחות טיפוסית בדרגות בין 2 עד 4 אשר מטופלים במינוקסידיל או פרופסיה למשך יותר משנה ללא שיפור. 3 טיפולי PRP בוצעו במרווח של חודש ועוד 3 טיפולים במרווח של חודשיים. במחקר נמצא ש-71.4% מהגברים ו-73.4% מהנשים הציגו שיפור במצבם לאחר הטיפולים. לקראית המחקר לחץ כאן.

תוצאות נשיות של מחקר על PRP
Ferrando et al. A Proposal of an Effective Platelet-rich Plasma Protocol for the Treatment of Androgenetic Alopecia. Figure 4

במחקר משנת 2015 של Gentile et al. מאיטליה:

בוצע מחקר אקראי, עיוור מעריך, מבוקר פלצבו חצי ראש. השוואה בוצעה בעזרת טריכוגרמות ממוחשבות, צמיחת שיער מחדש עם PRP לעומת פלצבו. הבטיחות והיעילות הקלינית של זריקות PRP אוטולוגיות לנשירת שיער בדפוס נחקרו. PRP, שהוכן מנפח קטן של דם, הוזרק למחצית מהקרקפת של המטופלים שנבחרו עם נשירת שיער. החצי השני טופל בפלסבו. שלושה טיפולים ניתנו לכל מטופל במרווחים של 30 יום. נקודות הסיום היו צמיחה מחודשת של שיער, ניוון שיער כפי שנמדד על ידי דרמוסקופיה, תחושת צריבה או גירוד, ושגשוג תאים כפי שנמדד על ידי הערכת Ki67. המטופלים היו במעקב במשך שנתיים. מתוך 23 המטופלים שנרשמו, 3 לא נכללו. בתום 3 מחזורי הטיפול, המטופלים הציגו שיפור קליני במספר השערות הממוצע, עם עלייה ממוצעת של 33.6 שערות באזור המטרה, ועלייה ממוצעת בצפיפות השיער הכוללת של 45.9 שערות לסמ"ר בהשוואה לערכי הבסיס. לא נרשמו תופעות לוואי במהלך הטיפול. הערכה מיקרוסקופית הראתה עלייה בעובי האפידרמיס ובמספר זקיקי השיער שבועיים לאחר טיפול ה-PRP האחרון בהשוואה לערך הבסיסי. כמו כן, ראינו עלייה של Ki67+ keratinocytes באפידרמיס ובתאי בליטה זקיקי שיער, ועלייה קלה של כלי דם קטנים סביב זקיקי שיער בעור המטופל בהשוואה לקו הבסיס. הישנות של התקרחות אנדרוגנית לא הוערכה בכל החולים עד 12 חודשים לאחר הטיפול האחרון. לאחר 12 חודשים, 4 מטופלים דיווחו על נשירת שיער מתקדמת; זה היה ברור יותר 16 חודשים לאחר הטיפול האחרון. ארבעת החולים הללו טופלו מחדש. הנתונים מדגישים בבירור את ההשפעות החיוביות של זריקות PRP על נשירת שיער גברית והיעדר תופעות לוואי משמעותיות. PRP עשוי לשמש אפשרות טיפול בטוחה ויעילה נגד נשירת שיער. לקראית המחקר לחץ כאן.

תוצאות מחקר PRP
Gentile et al. The Effect of Platelet-Rich Plasma in Hair Regrowth: A Randomized Placebo-Controlled Trial. Figure 2

במחקר משנת 2011 של Takikawa et al. מיפן:

המשתתפים היו 26 מתנדבים עם שיער דק שקיבלו חמישה טיפולים מקומיים של 3 מ"ל PRP (קבוצת המחקר, 13 משתתפים) וקבוצה שניה שקיבלה סליין (ביקורת, 13 משתתפים) במרווחים של 2-3 שבועות והוערכו עבור 12 שבועות. אזורים שהוזרקו כללו אתרים חזיתיים או פריאטליים עם שיער דק. צולמו אזורי ניסוי ובקרה. משתתפים אשר הביעו הסכמה לכך, עברו ביופסיות לבדיקה היסטולוגית. הבדלים משמעותיים נראו בחתך שיער אך לא במספר השיערות. ממצאים מיקרוסקופיים הראו אפיתל מעובה, שגשוג של סיבי קולגן ופיברובלסטים והגדלת כלי הדם סביב הזקיקים. לקראית המחקר לחץ כאן.

במחקר משנת 2014 של Schiavone et al. מאיטליה:

שיפור מסוים נצפה בכל המטופלים על ידי מעריך אחד וב-62 על ידי האחר. השינוי הממוצע בדירוג הקליני היה 3.2 ו-3.9, שיעור המטופלים שהגיעו להבדל בעל חשיבות קלינית היה 40.6% ו-54.7%, לפי 2 המעריכים, בהתאמה. לקראית המחקר לחץ כאן.

תוצאות מחקר על PRP - אשה במצב מתקדם
Ferrando et al. A Proposal of an Effective Platelet-rich Plasma Protocol for the Treatment of Androgenetic Alopecia. Figure 5

במחקרים הנ״ל ניתן לראות כי הטיפול יעיל ומבוסס מחקרית, אך עם זאת, חייבים לשים לב שבכל אחד מהמחקרים, היו גם מיעוט של נבדקים שעליהם הטיפול השפיע מעט או לא סייע להם. מישהו הבטיח לכם טיפול עם 100% הצלחה ? כדאי שתתחילו לחשוד ! אין 100% ברפואה.

 אנו ב-PRPclinic נשמח להעניק לך טיפול אשר מבוסס על מחקרים ונעשה הכל כך שתושג התוצאה המיטבית לשיקום השיער שלך.

רוצה פרטים נוספים ? 058-4664664